På fritiden gir jeg ut bøker med Creative Commons-lisens. Så langt bøker jeg har sans for som jeg mener fortjener en større leserkrets, oversatt på dugnad sammen med flere frivillige oversettere for å gjøre dem tilgjengelig for et større publikum. Bøkens primærkilde er Lulu, men også tilgjengelige fra andre nettbokhandler som Amazon, Barnes & Noble, Bokkilden og Adlibris. Her er de som er gitt ut så langt:
Den 27 år gamle sørsamiske kvinnen Elsa Laula ga i august 1904 ut en pamflett i Stockholm. Opplaget var på 6000, finansiert av Stockholmsredaktøren Gustav Hedenström, som også bidro i stiftelsen av Lapparnes Centralforbund. Dette kampskriftet var den først boken gitt ut av en samisk kvinne, og hadde som mål å inspirere til opprettelsen av samiske foreninger over hele landet, samt skape blest om sentralforbundet. Pamfletten er et politisk manifest som fortsatt inspirerer i dag.
Denne pamfletten er nå for første gang tilgjengelig på bokmål, sammen med en nyutgivelse av originalteksten på svensk.
I 1979 leverte Ole-Erik Yrvin en hovedfagsoppgave for Cand. Scient ved Institutt for sosiologi på Universitetet i Oslo på oppdrag fra Forbruker- og administrasjonsdepartementet. Oppgaven evaluerte Angrefristloven fra 1972, og det han oppdaget førte til at loven ble endret fire år senere. Endringene er nå tatt i et eget EU-direktiv om angrerett gyldig i Norge fra 1993. Dette er en nyutgivelse av hovedoppgaven, både digitalt og på papir.
Avbilding av originalmanuskriptet er tilgjengelig fra Internettarkivet.
Norsk, engelsk, nordsamisk, svensk og finsk
Den norske utgaven har norsk beskrivelse, den nordsamiske har norsk og nordsamisk beskrivelse, og den engelske mangler beskrivelser.
av Cory Doctorow, se også https://craphound.com/category/destroy/.
I dag er det en utbredt tro at maskinlæring og kommersiell overvåkning kan gjøre selv en konspirasjonsteoretiker uten talegaver til en magisk manipulator med evne til å finne de sårbare blant oss og ved hjelp av argumenter skapt med kunstig intelligens, sette vettet deres ut av spill og gjøre dem til flat-jord-tilhengere, vaksineskeptikere eller til og med nynazister. Når RAND beskylder Facebook for «radikalisering», og når Facebook i sin tur sprer feilinformasjon om coronaviruset og bortforklarer det ved å henvise til algoritmene sine, er det implisitte budskapet at maskinlæring og overvåkning kan endre vår oppfattelse av hva som er sant.
Men hva om det finnes en annen forklaring? Hva om det er de materielle forutsetningene som har endret seg til fordel for disse manipulatorene? Hva om det er opplevelsen av å leve i en verden full av ekte konspirasjoner, slik de viser seg i samhandlingen mellom rike mennesker, lobbyistene deres og lovgiverne, der de enes om å begrave ubehagelige sannheter og bevis på ugjerninger, slikt som gjerne kalles korrupsjon — hva om det er denne opplevelsen som gjør folk sårbare for de tåpelige konspirasjonsteoriene?
av Paul Stacey og Sarah Hinchliff Pearson, se også https://madewith.cc/.
Denne boken er både en analyse, en håndbok, en samling av referansestudier, og en veileder som kan hjelpe deg å dele din kunnskap og kreativitet med verden samtidig som du tjener nok. Å endre fra en godseid modell med alle rettigheter reservert til en som lar andre kopiere, gjenbruke, og endre dine verk er en stor forandring. Gjort med Creative Commons beskriver endring i tankesett, og belyser fordelene og praksisen som kommer av å være «åpen». Dette er en bok om deling. Den er om deling av lærebøker, musikk, data, kunst med mer. Folk, organisasjoner og bedrifter over hele verden deler verkene sine med bruksvilkårene til Creative Commons fordi de vil inspirere alle til å gjenbruke, kopiere og endre deres verker.
Men hvis de gir verkene sine gratis til enhver som vil ha dem, hvordan tjener de penger?
Dette spørsmålet besvarer denne boken på mange forskjellige måter. Boken inneholder 24 grundig beskrevne eksempler på ulike måter å generere inntekter samtidig som du deler dine verk. Hvis du ønsker å lære mer om digital delingskultur og Creative Commons er dette en bok som både vil inspirere og gi grunnleggende innsikt.
av Raphaël Hertzog og Roland Mas, se også https://debian-handbook.info/.
Debian GNU/Linux er en populær, ikke-kommersiell Linux-distribusjon, kjent for sin pålitelighet og rikholdige innhold. Bygget og vedlikeholdt av et imponerende nettverk bestående av tusenvis av utviklere over hele verden, er Debian-prosjektet støpt sammen gjennom sin sosiale kontrakt. Dette grunnlagsdokumentet definerer prosjektets mål: Å oppfylle brukernes behov med et 100 % fritt operativsystem. Suksessen til Debian og dets økosystem av avledede distribusjoner (med Ubuntu i spissen), betyr at stadig flere administratorer blir eksponert for teknologiene i Debian. Denne håndboken for Debianadministratorer, som i sin helhet er oppdatert for Debian 10 «Buster», bygger videre på de ni tidligere utgavene. Denne boken, som er allment tilgjengelig, lærer bort det viktigste til alle som ønsker å bli effektive og uavhengige Debian GNU/Linux-administratorer. Den dekker alle emnene som en kompetent Linux-administrator bør mestre, fra installasjon til oppdatering av systemet, pakkebygging og kjernekompilering, og også overvåkning, sikkerhetskopiering og migrering, uten å glemme avanserte temaer som å sette opp SELinux eller AppArmor for å låse ned tjenester, automatisert installasjon, eller å virtualisering med Xen, KVM eller LXC. Denne boken er ikke bare laget for profesjonelle systemadministratorer. Alle som bruker Debian eller Ubuntu på egen datamaskin er også administratore, og vil finne enorm verdi i å viten om hvordan systemet fungerer. Ved å bli i stand til forstå og løse problemer kan du spare uvurderlig tid.
Gitt ut første gang for Debian Jessie, deretter en oppdatert utgave for Debian Buster:
av Lawrence Lessig, se også http://free-culture.cc/.
Hvordan store medieaktører bruker teknologi og rettsvesenet til å begrense kulturen og kontrollere kreativiteten.
«Fri kultur er en underholdende og viktig titt på fortid og fremtid for den kalde krigen mellom mediaindustrien og nye teknologier.» — Marc Andreessen, medstifter av Netscape.
«Fri kultur går videre fra å sette fokus på katastrofen økende regulering er for kulturen vår, og viser eksempler på hvordan vi kan skape en annerledes fremtid. Denne nye typen helter og eksempler er fundert i tradisjonen til grunnlovsforfatterne på en måte som virker opplagt etter at en har lest denne boka. Anbefales lest av dem som forsøker å se forbi de høylydte overdrivelsene som omgir ’intellektuell eiendom.’» — Brewster Kahle, stifter av Internett-arkivet.